Logo Contaxus

Blogartikel

Dropshipping en BTW

Dropshipping is booming business. Menig jongere heeft inmiddels de studie of baan ingeruild voor de exploitatie van lucratieve webwinkels. Dat de BTW- aspecten voor deze online in- en verkopen niet voor iedereen even duidelijk zijn, blijkt wel uit de vele discussies hierover op diverse internetfora. Bovendien geldt dat de Europese BTW-wetgeving voor e-commerce met ingang van 1 januari 2021 wijzigt. Hieronder een toelichting.

Wat is dropshipping?

Dropshipping betekent dat een webwinkeleigenaar een bepaald product verkoopt zonder dit zelf in voorraad te hebben. Zodra er een bestelling binnen komt, wordt deze doorgestuurd naar de leverancier die het product vervolgens rechtstreeks naar de klant stuurt. Veel producten komen uit China. Aangezien de marges tussen inkoop en verkoop veelal fors zijn, is dit een prima verdienmodel. De Nederlandse webwinkel hoeft bovendien niet zelf pakketjes in te pakken, maar kan zich volledig richten op de (digitale) promotie van de producten en de klantenservice.

Invoer-BTW

Als een consument goederen bestelt via bijvoorbeeld het platform AliExpress worden de goederen vanuit China rechtstreeks verzonden naar het adres van de consument. Hoewel het enkele weken duurt, zijn de verzendkosten meestal gratis. Producten onder de € 22 (excl. verzendkosten) mogen thans nog vrij ingevoerd worden. Daar zijn dus geen extra kosten of belastingen aan verbonden. Is het product duurder dan € 22 maar komt het bedrag niet boven de € 150, dan betaal je aan de deur de verschuldigde BTW en inklaringskosten.

In tegenstelling tot aankopen via een platform, koopt de consument wel rechtstreeks bij de Nederlandse webwinkel in geval van dropshipping. Omdat de webwinkel ook gebruik wil maken van de belastingvrije drempel van € 22, worden de goederen op naam van de particuliere consument ingevoerd. De levering van de webwinkel aan de consument wordt dan geacht buiten de EU te hebben plaatsgevonden. Bij leveringen boven de € 22 komt de verschuldigde BTW in dat geval voor rekening van de particulier.

Wetswijziging per 1 januari 2021

Op dit moment zijn online verkopen van goederen buiten de EU aan binnen de EU woonachtige particulieren tot een waarde van € 22 nog vrijgesteld van BTW. Dit heeft oneerlijke concurrentie tussen buiten en binnen de EU gevestigde ondernemers tot gevolg. De vrijstelling van invoer van kleine zendingen tot een waarde van € 22 zal daarom per 1 januari 2021 komen te vervallen.

Doordat de vrijstelling voor kleine zendingen vervalt, zal straks over ieder pakketje verzonden van buiten de EU aan een afnemer binnen de EU BTW verschuldigd worden bij invoer. De leverancier (lees: webwinkel) kan dan kiezen voor de ‘invoerregeling’, de regeling voor post- en koeriersbedrijven of de gewone regeling. Bij toepassing van de invoerregeling verkrijgt de leverancier een speciaal I-OSS (invoer One Stop Shop) BTW-nummer. Voor pakketjes met een waarde van niet meer dan € 150 geldt dan een vrijstelling bij invoer en is alleen BTW verschuldigd over de (afstands)verkopen. Bij toepassing van de regeling voor post- en koeriersbedrijven wordt de verschuldigde BTW nog steeds geïnd van de consument. Als van deze regelingen geen gebruik worden gemaakt is bij de invoer BTW verschuldigd, tenzij de leverancier gebruik maakt van een artikel 23-vergunning.

Conclusie

Bij de invoer van goederen afkomstig van buiten de EU met een waarde onder de € 22 geldt thans nog een BTW-vrijstelling voor zover de invoer op naam van de particulier plaatsvindt. Met ingang van 1 januari 2021 komt deze vrijstelling te vervallen. De webwinkel die dropshipping toepast, zal dan een keuze moeten maken voor een regeling. Voor zover de waarde van de goederen minder bedraagt dan € 150, lijkt mij de keuze voor de nieuwe invoerregeling het meest praktisch.

De auteur drs. Jan Plat is partner en als btw-adviseur werkzaam
bij Contaxus Belastingadviseurs & Accountants te Volendam

Geschreven door Jan Plat

Jan Plat is na zijn studie Fiscale Economie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) vanaf 1997 tot en met 2001 werkzaam geweest bij Andersen. Daar heeft hij zich ontwikkeld tot BTW-specialist. In 2000 heeft hij de postdoctorale opleiding van de “Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB)” succesvol afgerond. Jan is één van de oprichters van Contaxus en is verantwoordelijk voor alle BTW- en overdrachtsbelastingaangelegenheden.

19 maart 2020